Tips als u een deel van uw pensioen in één keer wilt opnemen

Er komt een nieuwe mogelijkheid als u met pensioen gaat. U kunt een deel van uw pensioen in één keer opnemen. Het is wel zo dat de wet die dit regelt eigenlijk zou ingaan op 1 januari 2023, maar dat is nu uitgesteld naar 1 juli 2023.

Waarom een bedrag ineens opnemen?

Vanaf 1 juli 2023 kan iedereen die met pensioen gaat op dat moment maximaal 10% van zijn of haar pensioen in één keer opnemen. Dat geld kunt u dan dus gelijk gebruiken. U bepaalt helemaal zelf wat u met het geld doet. U kunt bijvoorbeeld daarmee uw huis verbouwen, maar ook een deel van uw (hypotheek)schuld aflossen. Of u gebruikt het bedrag voor een vakantie.

Tips om rekening mee te houden

Aan het opnemen van zo’n bedrag ineens zitten wel nadelen. We zetten ze op een rijtje:

 • Het pensioen dat u de rest van uw leven elke maand van Bpf HiBiN krijgt, wordt daardoor lager. Er is namelijk al een bedrag opgenomen.
 • Het bedrag dat u opneemt wordt opgeteld bij uw inkomen en telt mee voor de belasting. Dat betekent dat:
  • u in het kalenderjaar waarin u het bedrag ineens krijgt, meer belasting gaat betalen;
  • toeslagen die u in dat jaar krijgt (zoals huur- of zorgtoeslag) lager kunnen worden. Misschien moet u zelfs iets terugbetalen;
  • ook een uitkering vanuit de overheid lager kan worden;
  • de zorgpremie die wordt ingehouden op uw pensioenuitkering hoger wordt.
 • Als u een bedrag ineens opneemt, kunt u er niet meer voor kiezen om eerst tijdelijk een hoger (of lager) pensioen te ontvangen.

 

Weeg de voors en tegens goed afTips als u een deel van uw pensioen in één keer wilt opnemen

Een deel van uw pensioen in één keer opnemen heeft dus voordelen en nadelen. Kijk daar goed naar voordat u beslist. Maar uiteindelijk is en blijft het uw keuze!

Gaat u binnenkort met pensioen?

Als u vóór 1 juli 2023 met pensioen gaat,  kunt u van deze nieuwe mogelijkheid nog geen gebruikmaken. Wilt u toch graag een bedrag ineens opnemen? Dan kunt u erover nadenken om uw pensioen uit te stellen. Vanaf 1 januari 2023 nemen wij die mogelijkheid op in de pensioeninformatiebrief die u altijd van ons krijgt.

Heeft u vragen? We helpen u graag!

Mocht u na het lezen van dit nieuwsbericht nog (andere) vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wist u trouwens dat veel antwoorden over pensioenzaken bij Bpf HiBiN snel en makkelijk te vinden zijn op deze website? Kijk zeker eens bij de veelgestelde vragen!

 

 

Pagina delen op: