Deelnemer > Informatie > Wezenpensioen

Wezenpensioen

Als u overlijdt hebben uw kinderen tot hun 18e jaar recht op een uitkering. Dit noemen we het wezenpensioen.

Heeft u kinderen en werkt u nog in de handel in bouwmaterialen?

Dan hebben zij tot hun 18e jaar recht op een uitkering bij uw overlijden. Dat noemen we het wezenpensioen en is 14% van het ouderdomspensioen dat u zou hebben opgebouwd als u tot uw 67e gewerkt had. Overlijden beide ouders, dan hebben uw kinderen recht op 28% van uw ouderdomspensioen.

Studeren uw kinderen nog? Dan ontvangen zij tot hun 27e een wezenpensioen. We kunnen dit alleen uitkeren als uw kind een Burgerservicenummer (BSN) heeft. Uw kinderen ontvangen de uitkering maandelijks op hun bankrekening. Op hun jaaropgaven staat een overzicht van de inhoudingen voor de belasting. Dat kunnen zij gebruiken bij de belastingaangifte.

Wat krijgen uw kinderen als u niet meer in de handel in bouwmaterialen werkt?

Het wezenpensioen is verzekerd op opbouwbasis. Dat wil zeggen u ieder jaar naast het ouderdomspensioen ook een stukje wezenpensioen opbouwt. Verlaat u de handel in bouwmaterialen, dan vervalt dit partner- en wezenpensioen niet. Wanneer u overlijdt nadat u de handel in bouwmaterialen heeft verlaten, ontvangen uw nabestaanden een uitkering van het opgebouwde partner- en wezenpensioen.

Het opgebouwde wezenpensioen bedraagt 14% van het opgebouwde ouderdomspensioen. Overlijden beide ouders, dan hebben uw kinderen recht op 28% van uw ouderdomspensioen. Uw kinderen ontvangen dit bedrag ieder in maandelijkse termijnen tot hun 18e jaar. Zijn uw kinderen ouder dan 18 en studeren ze nog? Dan krijgen ze het wezenpensioen zolang de studie duurt. Op het moment dat uw kinderen 27 jaar worden, stopt het wezenpensioen.