AOW

De Algemene Ouderdomswet (AOW) is een basispensioen voor alle Nederlanders. Maar hoe werkt dat precies?

De AOW is een basispensioen voor alle Nederlanders. U ontvangt AOW vanaf de dag dat u de AOW-leeftijd bereikt. Deze leeftijd is niet voor iedereen gelijk en hangt af van uw geboortedatum. Woont of werkt u in Nederland, dan bent u zeer waarschijnlijk verzekerd voor de AOW. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt het AOW-pensioen uit.

De AOW-leeftijd is gedeeltelijk gekoppeld aan de levensverwachting. Per jaar dat de levensverwachting stijgt, schuift de AOW-leeftijd met 8 maanden mee omhoog. De AOW-leeftijd is nu definitief vastgesteld tot 2025. De AOW leeftijd is nu 66 jaar en 4 maanden. Dit blijft zo tot 2021. Daarna gaat de AOW-leeftijd in stappen omhoog:

  •  In 2022 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 7 maanden.
  •  In 2023 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 10 maanden.
  •  In 2024 is de AOW-leeftijd 67 jaar.
  •  In 2025 is de AOW-leeftijd 67 jaar.

 

Let op: De stijging van de AOW-leeftijd heeft alleen gevolgen voor het moment dat u de AOW-uitkering van de overheid ontvangt. De leeftijd waarop u de uitkering van het ouderdomspensioen van Bpf HiBiN verandert niet. Deze is nog steeds 67 jaar.

Ontvangt u de uitkering van uw AOW al eerder dan de leeftijd van 67 jaar en wilt u ook de pensioenuitkering van Bpf HiBiN als? Dan ontvangt u van Bpf HiBiN een brief waarin we uitleggen hoe u dit aan kunt vragen.

Op de site van de SVB vindt u alle antwoorden op uw vragen over de AOW.