AOW

De Algemene Ouderdomswet (AOW) is een basispensioen voor alle Nederlanders. Maar hoe werkt dat precies?

De AOW is een basispensioen voor alle Nederlanders. U ontvangt AOW vanaf de dag dat u de AOW-leeftijd bereikt. Deze leeftijd is niet voor iedereen gelijk en hangt af van uw geboortedatum. Woont of werkt u in Nederland, dan bent u zeer waarschijnlijk verzekerd voor de AOW. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt het AOW-pensioen uit.

De AOW-leeftijd is gedeeltelijk gekoppeld aan de levensverwachting. Per jaar dat de levensverwachting stijgt, schuift de AOW-leeftijd met 8 maanden mee omhoog. De AOW-leeftijd is nu definitief vastgesteld tot en met 2027 en gaat in stappen omhoog:

  •  In 2022 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 7 maanden.
  •  In 2023 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 10 maanden.
  •  In 2024 tot en met 2027 is de AOW-leeftijd 67 jaar.


Let op
: De stijging van de AOW-leeftijd heeft alleen gevolgen voor het moment dat u de AOW-uitkering van de overheid ontvangt. De leeftijd waarop u de uitkering van het ouderdomspensioen van Bpf HiBiN verandert niet. Die is nog steeds 67 jaar.

Ontvangt u de uitkering van uw AOW al eerder dan de leeftijd van 67 jaar en wilt u vanaf dat moment ook de pensioenuitkering van Bpf HiBiN ontvangen? Dan kunt u dit aanvragen. U krijgt altijd tijdig van ons een brief waarin we uitleggen hoe u dit moet doen.

Heeft u vragen? We helpen u graag!

Op de site van de SVB vindt u alle antwoorden op uw vragen over de AOW.  En mocht u nog (andere) vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wist u trouwens dat veel antwoorden over pensioenzaken bij Bpf HiBiN snel en makkelijk te vinden zijn op deze website, bij de veelgestelde vragen?