Deelnemer > Informatie > Anw-hiaat

Anw-hiaat

Met de uitkering Algemene nabestaandenwet (Anw) zorgt de overheid ervoor dat nabestaanden een basisinkomen hebben. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt dit uit. De eisen om in aanmerking te komen voor de Anw zijn streng. U kunt er dus niet automatisch van uitgaan dat uw nabestaanden hiervoor in aanmerking komen. Daarom biedt pensioenfonds HiBiN een vrijwillige verzekering aan.

Wilt u weten of uw partner in aanmerking komt voor de volledige nabestaandenuitkering van de overheid? Klik dan hier. Als u op zeker wilt spelen, kunt u zich aanmelden voor de Anw-hiaatregeling van pensioenfonds HiBiN. Daarmee krijgt uw partner extra partnerpensioen als u overlijdt terwijl u werkt in de handel in bouwmaterialen.

Wie kan deelnemen?
Als u in de handel in bouwmaterialen werkt, kun u zich aanmelden voor deze regeling. De premie betaalt u zelf en wordt door uw werkgever elke maand ingehouden op uw salaris. Wanneer u overlijdt en uw partner is nog in leven, ontvangt hij of zij bovenop het partnerpensioen een maandelijkse Anw-hiaatuitkering. Dit blijft zo totdat uw partner de AOW-leeftijd bereikt. Vanaf dat moment ontvangt uw partner zelf een AOW-uitkering van de overheid.

Het verzekerd bedrag van de Anw-hiaatregeling stijgt elk jaar mee met de verhoging van het Anw‑bedrag van de overheid. Dat geldt ook voor de premies.

Wanneer aanmelden?
Wanneer u start bij uw werkgever heeft u 3 maanden de tijd om u aan te melden voor de vrijwillige Anw‑hiaatregeling. U wordt dan automatisch geaccepteerd. Bent u al in dienst bij uw werkgever en gaat u samenwonen of trouwen? Dan heeft u ook 3 maanden de tijd om u aan te melden.

Na die drie maanden kunt u zich nog steeds aanmelden. U wordt dan alleen niet meer automatisch geaccepteerd: u ontvangt namelijk eerst een vragenlijst over uw gezondheid. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan wordt u zonder meer geaccepteerd, moet u een hogere premie betalen, of – in het slechtste geval – wordt u afgewezen voor de Anw-hiaatregeling. U wordt hierover altijd geïnformeerd en definitieve beslissing om deel te nemen ligt bij u.

Wat zijn de voordelen van meedoen aan de Anw-hiaatregeling?

  • Minder inkomensverlies voor uw partner na uw overlijden.
  • Lage premies.
  • U betaalt geen belasting over de premie.
  • Wilt u zich aanmelden voor de Anw-hiaatregeling van pensioenfonds HiBiN? Klik dan hier.

 

Wat kost het?
De premie wordt maandelijks door uw werkgever ingehouden op uw salaris. Het verzekerd bedrag voor 2020 is € 15.670,-.

Als u niet langer werkt in de handel in bouwmaterialen, vervalt de Anw-hiaatregeling. U betaalt dan ook geen premie meer. Mogelijk kunt u zich bij uw nieuwe werkgever aanmelden voor een nieuwe Anw‑hiaatregeling: vraag dit zeker na.

Een aantal werkgevers in de handel in bouwmaterialen bieden bovenop deze Anw-hiaatregeling een extra voorziening aan. Het is altijd de moeite om hiernaar bij uw werkgever te informeren. Wilt u zelf iets regelen? Dan kunt u terecht bij een verzekeraar of financieel adviseur.