Deelnemer > Advies > Pensioen omzetten

Pensioen omzetten

Heeft u geen partner (meer) op het moment dat u met pensioen gaat?
Als u geen partner (meer) heeft, zetten we het partnerpensioen automatisch om naar een hoger ouderdomspensioen voor uzelf. Dit kan alleen op uw pensioendatum zelf

Door het omzetten van het partnerpensioen naar extra ouderdomspensioen ontvangt u een hogere pensioenuitkering. Het partnerpensioen voor uw partner wordt lager.

Heeft u wel een partner, maar wilt u toch een hoger ouderdomspensioen voor uzelf?
U kunt hier voor kiezen als uw partner zelf al een goed pensioen heeft. Let op dat uw partner expliciet toestemming moet geven voor het omzetten van het partnerpensioen.

Voorheen kon dit geregeld worden door u en uw partner een handtekening te laten zetten op de ‘Verklaring van uitruil partnerpensioen’.

Het is gebleken dat dit niet voldoende is om zeker te zijn van de instemming van de partner. Daarom vragen wij voortaan om de handtekening van de partner te laten legaliseren door een notaris of de gemeente. Zo weten we zeker dat de partner akkoord gaat met de uitruil.

Bij de gemeente liggen de kosten voor het legaliseren tussen de € 10,- en € 20,-. Bij een notaris zijn die kosten hoger, tussen de € 20,- en € 60,-.

Let op: Als u het volledige partnerpensioen omzet, is er geen partnerpensioen meer voor uw partner. Als u overlijdt ontvangt uw partner ook geen uitkering.