Bpf HiBiN
Bpf HiBiN zoeken
Home → Wat moet je doen bij → Scheiden

Scheiden

Wat moet je doen bij bij
Scheiden

Als jij en jouw partner uit elkaar gaan, heeft dat gevolgen voor jouw pensioen. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Bij echtscheiding of beëindiging van geregistreerd partnerschap heeft je ex-partner namelijk recht op een deel van het pensioen dat tijdens jouw relatie is opgebouwd.

Dit bestaat uit:

  • Het partnerpensioen dat opgebouwd is tot het einde van jullie relatie. Het komt toe aan je ex-partner op het moment dat jij komt te overlijden (bijzonder partnerpensioen)
  • De helft van het ouderdomspensioen dat je hebt opgebouwd tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Ook daar heeft jouw ex-partner recht op

Je kunt samen met jouw partner ook kiezen voor een andere verdeling van het ouderdomspensioen. Dit moet dan wel zijn opgenomen in de huwelijkse voorwaarden of het echtscheidingsconvenant. Dit kan op twee manieren. Standaard is sprake van verevening. Je kunt echter ook kiezen voor conversie. Dan kies je er bij de scheiding voor het ouderdomspensioen en bijzonder partnerpensioen om te laten zetten in een eigen recht voor de ex-partner.

Als jullie samenlevingscontract wordt beëindigd, heeft jouw ex-partner in principe alleen maar recht op bijzonder partnerpensioen. Het is daarvoor belangrijk dat je het beëindigen van de relatie zelf meldt bij Bpf HiBiN.

Binnen twee jaar melden
Als jij de scheiding binnen twee jaar aan Bpf HiBiN doorgeeft, regelen wij de betaling aan jouw ex-partner. Doe je dit niet, dan moet je zelf de betaling aan jouw ex-partner regelen.

Lees meer in het document ‘Formulier Mededeling van scheiding in verband met verdeling ouderdomspensioen’ verevening bij scheiding van de Rijksoverheid.
Klik hier voor het document van de Rijksoverheid.

 

Wat moet je doen?

Meld het beëindigen van de relatie binnen twee jaar bij het HiBiN pensioenfonds.
Gebruik hiervoor het formulier ‘Mededeling van scheiding’.

Stel je vraag