Bpf HiBiN
Bpf HiBiN zoeken
Home → Informatie over → ANW en ANW-hiaatregeling

ANW en ANW-hiaatregeling

Wat moet je doen bij bij

De nabestaandenuitkering Anw is een financiële ondersteuning van de overheid na het overlijden van een partner of ouders. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert de Anw namens de overheid uit. Er zijn strenge eisen om in aanmerking te komen voor de Anw. Ga er dus niet automatisch vanuit dat jouw nabestaanden in aanmerking komen voor deze ondersteuning. Daarom biedt Bpf HiBiN een vrijwillige verzekering aan.

Wil je weten of je partner in aanmerking komt voor de nabestaandenuitkering van de overheid? Klik dan hier.

Dit is een extra partnerpensioen dat jouw partner ontvangt wanneer jij overlijdt terwijl je werkzaam bent binnen de branche voor handel in bouwmaterialen. De premie voor deze regeling betaal je zelf. De premie wordt ingehouden op jouw salaris.

Zolang je binnen de bedrijfstak voor handel in bouwmaterialen werkt, kun je je aanmelden voor deze regeling. De premie betaal je zelf en wordt door jouw werkgever maandelijks ingehouden op jouw salaris. Wanneer jij overlijdt, ontvangt jouw partner, naast het partnerpensioen, ook een maandelijkse uitkering vanuit de Anw-hiaatregeling. We keren dit uit als jouw partner in leven is op het moment dat jij overlijdt. Jouw partner ontvangt deze uitkering totdat hij of zij zelf de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Vanaf dat moment ontvangt jouw partner zelf een AOW-uitkering van de overheid.

Het verzekerd bedrag van de Anw-hiaatregeling stijgt jaarlijks mee met de verhoging van het Anw bedrag van de overheid. Ook de premies worden jaarlijks hierop aangepast.

Meld je aan voor de Anw-hiaatregeling van Bpf HiBiN via je werkgever
Wanneer je start bij je werkgever heb je drie maanden de tijd om je aan te melden voor de vrijwillige Anw-hiaatregeling. Meld je je binnen deze termijn aan dan word je automatisch geaccepteerd voor de Anw-hiaatregeling. Ben je al in dienst bij jouw werkgever en ga je samenwonen of trouwen? Dan heb je ook drie maanden de tijd om je aan te melden voor de verzekering.

Na de termijn van drie maanden kun je nog steeds aanmelden. Alleen ontvang je dan een vragenlijst over je gezondheid. Het resultaat is afhankelijk van de uitkomst van de vragenlijst. In goede gezondheid word je nog steeds geaccepteerd voor de regeling. Verkeer je in minder goede gezondheid kunnen we besluiten om een hogere premie in rekening te brengen. In het slechtste geval word je afgewezen voor de Anw-hiaatregeling. Je wordt altijd geïnformeerd over het resultaat en je kunt altijd zelf beslissen om de verhoogde premie niet te accepteren.

Wat zijn de voordelen van de Anw-hiaatregeling?

  • Minder inkomensverlies voor jouw partner na jouw overlijden
  • Lage premies
  • Je betaalt geen belasting over de premie

Aanmelden voor de Anw-hiaatregeling van Bpf HiBiN doe je hier.

Premies Bpf HiBiN Anw-hiaatregeling 2019
De premie wordt maandelijks door je werkgever ingehouden op je salaris. Het verzekerd bedrag is gestegen naar € 15.360,-. (Dit was € 15.030,- in 2018). 

De jaarpremie in 2019 voor een verzekerd bedrag van € 15.360,- bedraagt:

Leeftijd verzekerde   Jaarpremie 2019
tot 25 jaar 50,00
25 tot 30 jaar 80,00
30 tot 35 jaar 90,00
35 tot 40 jaar 128,00
40 tot 45 jaar 183,00
45 tot 50 jaar 286,00
50 tot 55 jaar 414,00
55 tot 60 jaar 521,00
60 tot 65 jaar 599,00
vanaf 65 jaar 600,00

Wanneer je de branche voor handel in bouwmaterialen verlaat, vervalt de Anw-hiaatregeling. Je betaalt dan ook geen premie meer. Mogelijk kun je bij je nieuwe werkgever aanmelden voor een nieuwe Anw-hiaatregeling. Vraag dit na bij jouw nieuwe werkgever.

Een aantal werkgevers in de handel in bouwmaterialen biedt een extra voorziening. Je kunt bij jouw werkgever informeren wat mogelijk is. Je kunt ook naar een verzekeraar of financieel adviseur gaan.

Meer weten?

Stel je vraag