Bpf HiBiN
Bpf HiBiN zoeken
Home → Wat moet je doen bij → Andere baan

Andere baan

Wat moet je doen bij bij
Andere baan

Als je van baan wisselt kan dit invloed hebben op jouw pensioen. Of dit invloed heeft, hangt af van jouw situatie. 

De volgende situaties zijn mogelijk:
Je hebt een nieuwe baan binnen de bedrijfstak handel in bouwmaterialen
Als je binnen de handel in bouwmaterialen blijft werken, gaat de opbouw van jouw pensioen bij het HiBiN pensioenfonds gewoon verder. Ons pensioenfonds is er namelijk voor de gehele bedrijfstak. Misschien krijg je een ander salaris; dit kan wel invloed hebben op jouw pensioen.

Je hebt een nieuwe baan buiten de handel in bouwmaterialen
Jouw pensioenopbouw bij het HiBiN pensioenfonds (Bpf HiBiN) stopt. Je kunt jouw opgebouwde pensioen meenemen naar het nieuwe pensioenfonds. Dit heet waardeoverdracht en kun je bij jouw nieuwe pensioenuitvoerder aanvragen. Jouw nieuwe pensioenuitvoerder neemt contact op met Bpf HiBiN. Omdat waardeoverdracht niet altijd gunstig is, is het in sommige gevallen beter het opgebouwde pensioen bij Bpf HiBiN te laten staan. Laat je daarom altijd goed informeren over waardeoverdracht. Voor vragen over waardeoverdracht kun je contact opnemen met het nieuwe pensioenfonds.

Waardeoverdracht is niet altijd mogelijk
Waardeoverdracht kan alleen wanneer de financiële positie van het pensioenfonds goed is. Dit blijkt uit de beleidsdekkingsgraad van het pensioenfonds. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde actuele dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden. Is de beleidsdekkingsgraad hoger dan 100%? Dan wordt jouw verzoek tot waardeoverdracht verwerkt.

Is de beleidsdekkingsgraad van Bpf HiBiN lager dan 100%? Dan is het fonds in ‘onderdekking’ en mag het fonds niet meewerken aan waardeoverdracht. Wanneer deze situatie zich voordoet, ‘parkeren’ we tijdelijk jouw verzoek tot waardeoverdracht. Je ontvangt een bericht dat we jouw waardeoverdracht tijdelijk niet kunnen verwerken. Zodra de beleidsdekkingsgraad weer boven de wettelijke grens van 100% is, wordt jouw verzoek tot waardeoverdracht opgepakt. Je ontvangt een bericht dat de beleidsdekkingsgraad weer hoger is dan 100%. Jouw aanvraag voor waardeoverdracht blijft geldig. Een nieuw verzoek tot waardeoverdracht is niet nodig. Je kunt dus altijd een verzoek tot waardeoverdracht indienen, ook al is de beleidsdekkingsgraad lager dan 100%.

Lees hier meer over de mogelijkheden voor waardeoverdracht.

Kleine pensioenen worden automatisch overgedragen
Kleine pensioenen zijn opgebouwde pensioenaanspraken hoger dan 2 euro bruto per jaar, maar lager dan 474,11 euro bruto per jaar. Voorheen konden deze pensioenen worden afgekocht. Het afkopen van kleine pensioenen is niet meer mogelijk. Deze pensioenaanspraken verhuizen automatisch mee naar een nieuwe pensioenuitvoerder wannneer je van baan verandert. Op deze manier behouden deze aanspraken hun pensioenbestemming. 

De overdracht van kleine pensioenen hoef je niet aan te vragen. Het gebeurt automatisch. Je hoeft er ook geen toestemming voor te geven.

Hele kleine pensioenen vervallen
Hele kleine pensioenen zijn opgebouwde aanspraken lager dan 2 euro bruto per jaar. Vanaf 1 januari 2019 vervallen hele kleine pensioenen. Het is na 1 januari 2019 niet meer mogelijk om hele kleine pensioenen af te kopen.

Wat moet je doen?

Voor een verzoek tot waardeoverdracht vul je het 'formulier voor waardeoverdracht' in.

Stel je vraag